ساختمانهاي کمي داراي فضاي بيروني ميباشند. آنها معمولاً از تعدادي فضا تشکيل شدهاند که به وسيلة عملکرد، مجاورت يا مسير حرکتي بهم مربوط ميشوند.
حال در مورد شيوههاي اصلي ارتباط فضاهاي يک بنا با يکديگر و سازماندهي آنها در انواع مربوط فرمها و فضاها بحث ميشود.
ارتباطات فضايي را ميتوان به چهار دسته تقسيم کرد:
الف) فضايي در درون يک فضا
ب) فضاهاي متداخل
ج) فضاهاي مجاور
د)فضاهايي که با يک فضاي مشترک بهم مرتبط ميشوند.
الف) فضايي در درون يک فضا
يک فضاي بزرگ ميتواند فضاي کوچکي را در درون حجمش محاط کند و جاي دهد. تداوم بصري و فضايي بين دو فضا براحتي قابل تأمين است ولي فضاي کوچکتر و دروني براي برقراري ارتباطش با فضاي خارج به فضاي بزرگتر و دربرگيرنده وابسته است.
در اين نوع ارتباط فضايي،فضاي بزرگتر و در برگيرنده به صورت محدودهاي سه بعدي براي فضاي درونياش عمل ميکند. براي اينکه اين نظر درک شود لازم است تفاوت آشکاري بين اندازه دو فضا وجود داشته باشد.
اگر اندازه فضاي دروني رو به افزايش گذارد، فضاي بزرگتر به تدريج تأثيرش را به عنوان فرم در برگيرنده از دست خواهد داد. اگر فضاي دروني به رشد خود ادامه دهد فضاي باقيمانده در اطرافش به حدي کوچک ميشود که ديگر قادر نيست به عنوان فضاي دربرگيرنده عمل نمايد و تنها به شکل يک پوسته يا لاية نازک به دور فضاي دروني درميآيد و نظرية اول از بين ميرود.
فضاي دروني براي اينکه بيشتر جلب توجه نمايد ميتواند با فضاي در برگيرنده در فرم يکسان ولي در جهت متفاوت باشد اين امر شبکهاي ثانوي و يک رشته فضاي باقيمانده و پويا را در درون فضاي بزرگتر بوجود ميآورد.
همچنين فضاي دروني از نظر فرم ممکن است با فضاي دربرگيرنده متفاوت باشد و سمايش به عنوان شئاي مستقل تقويت شود. اين تضاد در فرم ميتواند بازتاب اختلاف عملکرد د وفضا يا نمايانگر اهميت سمبليکي فضاي دروني باشد.
ب) فضاهاي متداخل:
رابطهي فضاهاي متداخل بدين ترتيب است که دو فضا محدودههايشان با هم تداخل ميکنند و ناحيهاي را تشکيل ميدهند که فضاي مشترک هر دو است. وقتي احجام دو فضا با اين شيوه با هم تداخل مينمايند، هر يک هويت و تعريف خود را به عنوان يک فضا حفظ ميکنند ولي ترکيب حاصل از تداخل دو فضا چند نوع تفسير خواهد شد.
نوع اول، قسمت تداخل کننده دو حجم ميتواند در هر دو فضا به طور يکسان مشترک باشد.
نوع دوم، قسمت تداخل کننده ميتواند با يکي از قشاها ترکيب شود و به صورت جزء لاينفک حجم آن درآيد.
نوع سوم، قسمت تداخل کننده ميتواند به صورت فضايي مستقل که دو فضاي اصلي را بهم مرتبط ميسازد ظاهر شود.
بدون دیدگاه