بنای یک کارخانه مجموعه ایی است از فضاهای دارای ارتباط موثر در جهت تولید بهینه ، اقتصادی و منطقی…
بسیاری از افرادی که قصد ساخت کارخانه یا طراحی کارخانه یک واحد صنعتی را دارند پس از خرید زمین صنعتی در صدد سفارش ساخت یک سازه تولید شده از تیر ورق (سوله) هستند. اما یک کارخانه مفهوم دقیق تر و تخصصی دارد که با طراحی فضاها و ایجاد ارتباط بین فضاها حاصل می شود.
پس برای ساخت کارخانه باید نگرش عمومی و اشتباه ساخت سوله را تغییر داد. چون بنای یک کارخانه مجموعه ایی است از فضاهای دارای ارتباط موثر در جهت تولید بهینه ، اقتصادی و منطقی.
گروه معماری
طراحی واحدهای صنعتی و طراحی کارخانه با ارائه ایده های نوین سبب شکل گیری و تحول در طراحی واحدهای صنعتی نزد صاحبان مشاغل در کشور شده است. نمونه ایی از طراحی ها مانند صنایع ظروف سازی، کارخانجات لوازم خانگی ، کارخانه صنعتی تسمه سازی، کارخانه مواد شوینده، کارخانه چرم مصنوعی و … می باشد.
تجربه های بدست آمده از طراحی کارخانه و واحدهای صنعتی باعث ایجاد بخشی تخصصی برای برآورده کردن نیاز کارفرمایان محترم در گروه معماری مهراز بنا برای طراحی کارخانه گردیده است.
ضوابط طراحی کارخانه
مراحل طراحی کارخانه ، شامل قسمت های مجزایی است از جمله
برگزیدن محل کارخانه، تقسیم بندی قسمت های مختلف کارخانه، نحوه ارتباط فضا ها و کاربری های مختلف کارخانه و در نظر گرفتن مساحت های لازم برای هر قسمت می باشد.
جهت طراحی بهینه و کاربردی کارخانه با امکان توسعه در سال های آینده بخش های مختلف واحد تولیدی به صورت لکه گذاری های متنوع در سایت تهیه می گردد و با بررسی نقاط ضعف و قوت هر طرح و مشورت با کارشناسان تولید آن واحد صنعتی به انتخاب طرح نهایی برای جانمایی قسمت های اصلی کار خانه می پردازیم
در کل برای طراحی کارخانه مراحل زیر به ترتیب مد نظر قرار داده میشود:
اهداف و مطالعات مورد نیاز قبل از شروع طراحی کارخانه
موقعیت و تعیین جانمایی احداث کارخانه
تهیه نقشه های اولیه و لکه گذاری سایت با توجه به مساحتهای مورد نیاز هر قسمت
پیشبینی تاسیسات واحد صنعتی ( کارخانه)
محاسبه ظرفیت و تهیه نقشه های شماتیک دستگاه های کارخانه
ارائه نقشه های نهایی با جزئیات با توجه به عملکرد و زیبایی
- اهداف و مطالعات مورد نیاز قبل از شروع طراحی کارخانه:
از اهداف طراحی میتوان به آسان سازی فرآیند تولید ، کم کردن میزان انتقال مواد و مصالح، کم کردن زمان تولید محصول، کاهش میزان سرمایه گذاری، استفاده مطلوبتر از نیروهای انسانی اشاره کرد.
در مجموع به کمک طراحی و مدلسازی مطلوب میتوان قبل از اجرای پروژه با بازنگری در روند تولید، ایرادات احتمالی در پروسه تولید را پیشبینی کرد و از انجام خطاهای احتمالی پیشگیری نمود.
طراحی کارخانه- موقعیت و تعیین جانمایی احداث کارخانه:
در تعیین موقعیت قرارگیری کارخانه و انتخاب سایت، معیارهای متعددی برای در نظر گرفتن جانمایی کارخانه تاثیر گذار می باشد. اولین و مهمترین عامل برای در نظر گرفتن سایت مطلوب دسترسی به مواد اولیه فراوان و ارزان میباشد، این عامل باعث کاهش هزینه های تولید می گردد. - عامل بعدی دسترسی به بازار مصرف که بهترین حالت درسترسی به بازار مصرف تا شعاع ۳۰۰ کیلومتری می باشد. عامل سوم دسترسی راحت به منابع آبی می باشد، عامل چهارم دسترسی به منابع انرژی می باشد، عامل انرژی و دسترسی به انرژی پایدار از نظر قیمت نهایی تمام شده محصول بسیار تاثیر گذار می باشد،
- عامل پنجم دسترسی به راههای ارتباط متناسب با محل احداث کارخانه از قبل راه شوسه و راه آهن می باشد و وجود راههای ارتباطی خاکی نامناسب می باشد حتی اگر مقدار کمی باشد،
- عامل ششم قیمت مناسب زمین و داشتن امنیت سیاسی و نظامی می باشد،
- عامل هفتم زراعی نبودن زمین در نظر گرفته شده برای احداث کارخانه می باشد( ترجیحا با توجه به خدمات دولتی در شهرک های صنعتی، ساخت کارخانه در این شهرک ها اولویت اول می باشد، برای دریافت اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید از سایت سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی اطلاعات مورد نیاز را کسب کنید.)،
- عامل هشتم دسترسی راحت و نزدیک به نیروی انسانی ماهر و نیمه ماهر و پرسنلی می باشد، عامل آخر توجه به مساحت زمین کارخانه و پیشبینی توسعه آینده می باشد.
بدون دیدگاه